Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1999. Στόχοι του συλλόγου είναι:
·         η προώθηση της γνώσης και της σωστής διδασκαλίας της αισθητικής τέχνης.
·         η μελέτη, η προαγωγή αλλά και η υπεράσπιση των κοινωνικών , οικονομικών και εκπαιδευτικών συμφερόντων των μελών του ιδιαίτερα στα πλαίσια της απασχόλησης τους ως εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κατά τα δώδεκα συναπτά έτη που υφίσταται ο σύλλογος μας, το προφίλ της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα άλλαξε πολλές φορές.
Έτσι τα πρώην ΤΕΕ στα οποία προϋπήρχαμε σαν ειδικότητα μετατράπηκαν σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Ο τομέας της Αισθητικής Τέχνης πέρασε στα ΕΠΑΣ με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Η κίνηση αυτή έγινε αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προειδοποίηση από τους τότε φορείς του Υπουργείου Παιδείας.
Έτσι ό σύλλογός μας αναγκάστηκε να κινηθεί δικαστικά για να την επανένταξη της ειδικότητας στα ΕΠΑΛ.
Φέτος για μια ακόμη φορά γίνονται αλλαγές στην Τεχνική εκπαίδευση και εισάγεται ένας νέος όρος αυτός του «Τεχνολογικού Λυκείου».  Ο νέος τύπος σχολείου έχει διέξοδο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάτι που η ειδικότητά μας στερήθηκε κατά την μετάβαση της στα ΕΠΑΣ.
Ο σύλλογος μας όχι μόνο πιστεύει σε αυτήν την νέα προσπάθεια αλλά θέλει και να την στηρίξει.
Γι αυτό ετοιμάσαμε την παρούσα πρόταση που θα κατατεθεί ως μέρος του διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με το Υπουργείο από τις αρχές του Ιούνη του τρέχοντος έτους. 
Η πρόταση αυτή
1. Στηρίζει την επανένταξη της ειδικότητας «αισθητικής τέχνης» αλλά και της «κομμωτικής τέχνης» στο νέο τεχνολογικό λύκειο.
2. Εξηγεί για ποιους λόγους θα ωφεληθεί η κοινωνία από την ειδικότητα αυτή  με οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πανευρωπαϊκά κριτήρια.
3. Προτείνει τα μαθήματα ανάλογα με την δομή του νέου τεχνολογικού λυκείου.
4. Προτείνει το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων της ειδικότητας «αισθητικής τέχνης».
5. Προτείνει τη συγγραφή βιβλίων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας που θα ωφελήσουν και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην παρούσα πρόταση έχουμε λάβει υπόψη μας
  1. Τα αντίστοιχα αναλυτικά προγράμματα[1] που υπάρχουν για την ειδικότητα της «αισθητικής τέχνης» σε χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης με πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα όπως η Φιλανδία και η Γερμανία.
  2. Τα αντίστοιχα επαγγελματικά περιγράμματα που ισχύουν για τις χώρες τις ευρωπαϊκή ένωσης αλλά και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (European Qualifications Framework /EQF)[2].
  3. Την φόρμα ανάπτυξης του επαγγελματικού περιγράμματος «Ειδικού Εφαρμογών Αισθητικής» που έγινε υπο το συντονισμό του ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το Υπουργείο Απασχόλησης- ΕΚΕΠΙΣ.[3]
  4. Τις αναφορές των γενικών προξενείων της Ελλάδος για χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης που έχουν εντάξει το καλλυντικό και τις υπηρεσίες αισθητικής στην βαριά βιομηχανία τους.[4]
  5. Τις προτάσεις συνδικαλιστικών και επιστημονικών οργανώσεων σχετικές με το επάγγελμα/ειδικότητας αισθητικής τέχνης όπως ΟΣΕΔΑΕ, ΣΑΕ, Π.Σ.Β.Α.Κ, , Π.Σ.Α.Μ.Κ.Α κλπ (βλ. παράρτημα 1)
  6. Το επιμελητήριο Αισθητικής Ελλάδος (βλ. παράρτημα 1)
  7. Όλα τα αναλυτικά προγράμματα των ειδικοτήτων αισθητικής και κομμωτικής που δημοσιοποιήθηκαν στα αντίστοιχα ΦΕΚ από το 2000.

Τέλος ο σύλλογός μας ΣΑΑΤΕ συνεργάστηκε με το πρότυπο τεχνολογικό ίδρυμα της Φιλανδίας South Carelia Vocational College.[5]
Οι  καθηγητές του τμήματος αισθητικής και κομμωτικής Markku Myllarinen και  Kaarina Kangas συζήτησαν μαζί μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα τους, τις ιδιαιτερότητες των μαθημάτων τους καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.
Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή επαγγελματική σχολή που μέσω των προγραμμάτων Comenius και Leonardo da Vinci αντάλλαξαν μαθητές και τεχνογνωσία με αντίστοιχες σχολές αισθητικής κομμωτικής της ΕΠΑΣ.

Επειδή συμφωνούμε με την φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι «οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνική πρόοδο…» θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε διεξοδικά το θέμα της ειδικότητας της αισθητικής στα Τεχνολογικά Λύκεια. Έτσι θα συνειδητοποιηθεί η ανάγκη προάσπισης της καινοτομίας σε μία βιομηχανία, όπως αυτή των καλλυντικών και της παροχής υπηρεσιών αισθητικής, που η Ελλάδα θα μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο.
 Έχουμε πολλές δυνατότητες σαν χώρα σε αυτό τον τομέα αρκεί να το καταλάβουμε και να τις αξιοποιήσουμε. Γι αυτό η  Αισθητική –Κομμωτική όχι μόνο πρέπει να ενσωματωθεί στο Τεχνολογικό λύκειο αλλά πρέπει και να εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. 

                                                                      Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου