Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΑΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΣΑΑΤΕ – Σύλλογος Αισθητικών Αποφοίτων ΤΕΙ- Εκπαιδευτικών
ΑΤΤΑΛΟΥ 11, Αθήνα ΤΚ 11631
saate.gr@gmail.com

Θα θέλαμε να τοποθετηθούμε όσο αφορά στην πρόθεση του Υπουργείου να μην συμπεριλάβει ειδικότητες που υπήρχαν στα πρώην ΤΕΕ και στα ΕΠΑΣ στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο αλλά να τις τοποθετήσει σε άλλα υπουργεία όπως το Εργασίας (ΟΑΕΔ).
Η ενέργεια αυτή θα εξυπηρετήσει ξεκάθαρα τα συμφέροντα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που έχουν ως έδρα μεγάλα αστικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα, αφενός δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάσει ο μαθητής ως είθισται τις ειδικότητες αυτές σε δημόσιο φορέα και αφετέρου οι μαθητές της επαρχίας υποχρεώνονται να ‘αποδημήσουν’ σε πόλεις που τους προσφέρεται η δυνατότητα αυτή.
Η δομή του νέου Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν στην ΕΠΑΣ.
Προς ενημέρωση η αισθητική και η φυσικοθεραπεία κλπ είναι ειδικότητες που υπάρχουν στα ΤΕΙ στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι σε όλα τα Τεχνολογικά Λύκεια Αναπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών οι ειδικότητες αυτές όχι μόνο υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά συντελούν και σημαντικά στην ανάπτυξη της κάθε χώρας (βλέπε http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/eurybase_en.php)
Τα επαγγέλματα υγείας με ειδίκευση στην ομορφιά στο εξωτερικό απολαμβάνουν την απαιτούμενη εκτίμηση διότι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία, στην ανάπτυξη αλλά και στο πολιτισμό της κάθε χώρας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών αυτών των ειδικοτήτων περιλαμβάνει μαθήματα ειδικότητας που συνδέονται άρρηκτα με την υγεία και την σωματική ευεξία του ανθρώπινου σώματος. Πιο συγκεκριμένα, διδάσκονται τα παρακάτω θεματικά αντικείμενα: ανατομία- φυσιολογία, δερματολογία , χημεία καλλυντικών (κοσμετολογία) καθώς και σχέδιο – χρώμα που δίνει περισσότερο καλλιτεχνικό χαρακτήρα σε αυτές τις ειδικότητες.
Τα μαθήματα θεωρητικών γνώσεων δυστυχώς αφαιρέθηκαν κατά την μετάβαση της ειδικότητας από τα ΤΕΕ στα ΕΠΑΣ, συμβάλλοντας σημαντικά στο έλλειμμα γνώσεων των μαθητών. Η ειδικότητα μας όχι μόνο ‘δεν είναι σύγχρονη’ αλλά είναι  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ. Όσο θα υπάρχουν γυναίκες, όσο υπάρχει αναγκαιότητα για ομορφιά και υγεία, θα υπάρχει και αναγκαιότητα ύπαρξης της ειδικότητας της αισθητικής.
Επιπλέον, είναι γεγονός ότι η ειδικότητα της αισθητικής είναι πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι απόφοιτοι και πανεπιστημιακών σχολών. Γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ένας φιλόλογος για παράδειγμα επιλέγει να μαθητεύσει στην ειδικότητα της αισθητικής σε ένα ΕΠΑΣ. Παράλληλα, σε πανελλαδικό επίπεδο η ειδικότητα της αισθητικής – κομμωτικής περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μαθητών παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την μετάβαση μας στα ΕΠΑΣ  (έλλειψη απολυτηρίου, μη εισαγωγή στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα).
Στην Γαλλία και τη Γερμανία η παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και η εξαγωγή τους αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας τους και μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος. Αναφορικά η Γερμανία έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 12,5 δις €. ενώ η Ελλάδα σπατάλησε 1,7 δις € για την εισαγωγή καλλυντικών προϊόντων! Είναι σκόπιμο, να δείτε με ενδιαφέρον τις αναφορές των γενικών προξενείων της Ελλάδος για τις αντίστοιχες χώρες (βλέπε http://www.pcci.gr/evepimages/EmpNL5360_2010_F15202.pdf
Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει βασικές πρώτες ύλες για την δημιουργία σπουδαίων καλλυντικών προϊόντων (που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και να μην υπάρχουν οι προοπτικές να παράγει καλλυντικό!! Αντίθετα να ξεπουλάει τις βασικές πρώτες ύλες σε εξευτελιστικές τιμές!
Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει πληθώρα θερμικών ιαματικών πηγών  σε όλη την επικράτεια της και να τις αφήνει ανεκμετάλλευτες  ακόμα και σε ελίτ προορισμούς όπως η Σαντορίνη επειδή δεν ξέρει να τις διαχειριστεί!
Δεν μπορεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας να είναι ο Τουρισμός, να επιδοτείται για SPA από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιοι ξενοδόχοι να επενδύουν τα χρήματα σε επέκταση κλινών των ξενοδοχείων τους.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται γεωργική χώρα και  να μην γίνεται συστηματική καλλιέργεια φαρμακευτικών και καλλυντικών βοτάνων που θα μείωναν το κόστος εισαγωγής και το κόστος των φαρμάκων και καλλυντικών.
Σε όλα αυτά έχουν θέση οι σωστά εκπαιδευόμενοι αισθητικοί. Οι γνώσεις τους μπορούν να συνεισφέρουν απόλυτα στην παροχή υπηρεσιών, στο εμπόριο-πώληση, στη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της χώρας μας!
Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε διεξοδικά το θέμα της ειδικότητας της αισθητικής στα Τεχνολογικά Λύκεια και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη προάσπισης της καινοτομίας σε μία βιομηχανία, όπως αυτή των καλλυντικών και της παροχής υπηρεσιών αισθητικής, που η Ελλάδα θα μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο.
 Έχουμε πολλές δυνατότητες σαν χώρα σε αυτό τον τομέα αρκεί να το καταλάβουμε και να τις αξιοποιήσουμε.
Γι αυτό η  Αισθητική –Κομμωτική πρέπει να ενσωματωθεί στο Τεχνολογικό λύκειο και να εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. 
Η θέση της αισθητικής-κομμωτικής δεν είναι στον ΟΑΕΔ, και στα ΙΕΚ των διαφόρων υπουργείων. Δεν θα πρέπει επιβαρύνεται άσκοπα ο έλληνας φορολογούμενος και να δημιουργείται  αναστάτωση όσο αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από την κάθε μια σχολή. Θα πρέπει η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία να αφορά μόνο το Παιδείας και κανένα άλλο είδους υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου